
 
 

 

 

Residency Policy 
 

California law requires that certain residency requirements are established in order for a student to 
be enrolled in an independent study charter school for which average daily attendance may be 
claimed.  California law requires that a student be a California resident and requires that the student 
is a resident of the county in which the apportionment claim is reported or of a county immediately 
adjacent to the county in which the apportionment claim is reported.  [EC §§ 47612(b), 5147.3] 
The purpose of the Blue Ridge Academy Governing Board approving this Residency Policy is to 
accomplish the following:    

1. Define Residency  
2. Outline Residency for a Student on an Extended Vacation 
3. Establish the Location Materials Will Be Mailed To 
4. Outline the Procedures When a Student’s Residency is in Question 
5. Outline the Parent/Guardian/Education Rights Holder’s Right Regarding 

Determination of Nonresidency 
6. Outline the Procedures for Children of Military Families 
7. Outline the Procedures for Homeless Youth 

 
1. Definition of Residency: A student has residency in the state and county of the residence 

of the parent/guardian with whom that student maintains his or her place of abode.  
Residence denotes any factual place of abode of some permanency that is more than a mere 
temporary sojourn.  Owning a home in California or in a particular county does not qualify 
a student to attend Blue Ridge Academy, unless it can be shown that the student is also 
living in the home at least three days per week during the school year. 

 
2. Residency for a Student on an Extended Vacation: A student on an extended vacation 

lasting longer than four weeks, but less than six months, will not be deemed to have lost 
California residency.   

 
3. The Location Material Will Be Mailed To: All materials will be mailed to, and any in 

person services will be held at, the address identified in the student’s records in his/her 
proof of residence documentation, unless an alternative location is agreed upon by the 
teacher of record.   

 
4. Student’s Residency is in Question: If there is reason to believe that a student’s residency 

is in question, Blue Ridge Academy may investigate in order to determine authenticity of 
the home address.  When it is determined that a student lives outside of California and/or 
an authorized county, Blue Ridge Academy will provide written notice of the determination 
of nonresidency within five days of Blue Ridge Academy’s intention to disenroll the 
student.  

 
5. Parent/Guardian/Education Rights Holder’s Right Regarding Determination of 

nonresidency: The notice shall contain an explanation of the parent/guardian/education 
rights holder’s right to request a hearing adjudicated by a neutral officer within a reasonable 
number of days at which the pupil has a fair opportunity to present testimony, evidence, 
and witnesses and confront and cross-examine adverse witnesses and at which the pupil 



has the right to bring legal counsel or an advocate to dispute the finding of nonresidency.  
If the parent/guardian/educational rights holder does not request a hearing within five days 
of receipt of the notice, the right to a hearing is waived and the student will be immediately 
disenrolled.  If the student’s parent, guardian or educational rights holder initiates the 
hearing, the student shall remain enrolled and shall not be disenrolled until Blue Ridge 
Academy issues a final decision. 

 
6. Children of Military Families: Blue Ridge Academy will serve children of military 

families, as defined by Education Code section 49701, as follows:   
 

• Allow the student to continue his or her education in Blue Ridge Academy, regardless 
of change of residence of the military family during that school year, for the duration 
of the student’s status as a child of a military family; or  

• For a student whose status changes due to the end of military service of his or her parent 
during a school year, comply with either of the following, as applicable:   

 
a. If the student is enrolled in kindergarten or any of grades 1 to 8, inclusive, allow 

the student to continue his or her education in Blue Ridge Academy through the 
duration of that academic school year; 

 
b. If the child is enrolled in high school, allow the student to continue his or her 

education in Blue Ridge Academy through graduation. 
 

For purposes of providing special education services, Blue Ridge Academy will continue 
to provide special education services for children of military families as required by law. 

7. Homeless Youth: Blue Ridge Academy will be considered to be a pupil’s school of origin 
for a homeless youth when the child attended Blue Ridge Academy when permanently 
housed or was last enrolled in Blue Ridge Academy before becoming homeless. Blue Ridge 
Academy will serve homeless youth, as defined below, whose residency has changed as 
follows: 

 
1. Allow the student to continue his or her education in Blue Ridge Academy for the 

duration of homelessness.   
2. If the pupil is no longer homeless before the end of the academic year, either of the 

following apply: 
 

a. If the homeless youth is in high school, the Blue Ridge Academy shall allow 
the formerly homeless child to continue his or her education in the Blue 
Ridge Academy through graduation. 

 

b. If the homeless youth is in kindergarten or any of grades 1 to 8, inclusive, 
the Blue Ridge Academy shall allow the formerly homeless youth to 
continue his or her education in Blue Ridge Academy through the duration 
of the academic year. 

The term “homeless youth” or “homeless pupil” shall mean individuals who lack a fixed, 
regular, and adequate nighttime residence (within the meaning of 42 USC section 
11302(a)(1)); and includes— 

1. children and youths who are sharing the housing of other persons due to loss of 
housing, economic hardship, or a similar reason; are living in motels, hotels, trailer 
parks, or camping grounds due to the lack of alternative adequate accommodations; 
are living in emergency or transitional shelters; or are abandoned in hospitals; 



 

2. children and youths who have a primary nighttime residence that is a public or 
private place not designed for or ordinarily used as a regular sleeping 
accommodation for human beings (within the meaning of section 42 USC section 
11302(a)(2)(C)); 

 
3. children and youths who are living in cars, parks, public spaces, abandoned 

buildings, substandard housing, bus or train stations, or similar settings; and 
 

4. migratory children (as such term is defined in 20 USC section 6399) who qualify 
as homeless for the purposes of this part because the children are living in 
circumstances described in clauses (i) through (iii). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


